Allergi mot hund.

Det er mer astma og allergi i dag enn det noen gang har vært. Det er forskjell og varierer mye hva ulike mennesker er allergiske mot . Men jeg vil gjerne skrive litt om allergi relatert til hund. De fleste mennesker tåler hund godt, men det finnes de som ikke tåler hund, og kan få allergisk reaksjon.

Noen reagerer i større eller mindre grad på hund. Noen er født allergisk og andre utvikler det senere i livet. De som har det i større grad, som er hyper allergisk kan få alvorlige konsekvenser ved nærkontakt med hund, ved at de hovner opp i halsen, kroppen , får store utslett og pusteproblemer osv. og kan i verste fall dø hvis de ikke får legehjelp. De som har hyperallerig for hunder  reagerer som regel på hundens hud og hår. De bør aldrig skaffe seg en hund uansett rase.

De som har litt allergi får rennende øyner og tett nese.

Det finnes ikke en hund som ikke er allergiframkallende, Dette er fordi at 99% av de som har allergi reagerer på hundens hud og spytt og ikke dens hår. Bare 1% reagerer på hundehår alene. Alle hunder har proteinet ( såkalt Can F1) i hudflasset og i spyttet sitt, det er dette som utløser en allergisk reaksjon hos utsatte folk.

Allergi symptomer kan forebygges litt ved å bade og klippe hunden ofte. En velstellt ren pels hos hunden skaper mindre problemer for deg.


Rasehunder som sies være allergivennlige er  puddel, bichon frisè, malteser,bolognese, coton de tulear, kinesisk nakenhund og det hevdes å være flere. Poos og doodles er også lavrøytende hunder.

Ingen av disse  rasehundene er 100% røytefri (men vi kaller dem det). Og det er derfor det kreves mye pelsstell med de også, dette er lavrøytende hunder. Den pelsen de mister blir liggende igjen i pelsen, der skaper de fort floker hvis de ikke børstes regelmessig. Hunder som itillegg til å være så og si røytefrie,  lukter som oftes lite i forhold til andre hunder. 

Er du en av dem som har allergi/ astma ( mindre grad) og vurderer å skaffe deg en hund ?  Samråd deg alltid med legen din.

Da kan jeg anbefale deg å ha en hund på prøve før du kjøper, eller at du får komme å hilse på den type hund du vurderer å anskaffe. Hunden må bades 3-4 dager før du treffer den, da er den normal rein og har fått tilbake hud floraen sin.

Du bør også tenke på at det er hunderaser som er mindre egnet for allergikere enn andre. Hunder du bør styre unna, er hunder som har en tendens til å sikkle mer enn andre, sankt bernhard hund er et klassisk eksempel på det. Rådfør deg alltid med flere oppdrettere i samme rase og spør gjerne etter referanser. Det er ikke alltid like lett å vite om en hund er en typisk sikklehund.

Og så er det lite gunstig å ha en hund som lukter sterkt, det er ofte hunder med god vannavstøtende pels som lukter mest hund av, for de har egenskapen til å produsere talg/fettlag som skal beskytte pelsen deres, slike hunder lukter fort hund igjen selv om den er badet 2 dager i forkant. Klassisk eksempel er en labrador, blandt mange andre raser. Husk at det er hundens hud og spytt som gir reaksjoner. Men har du astma er det ikke en fordel å ha en hund som røyter mye.

Huder som stresser eller er nervøse, produserer dobbelt så mye hudflass og røyter mer enn normalt.

Med alt dette tatt i betraktning er det ikke så stort utvalg av hunderaser som kan fungere. Men det er kommet nye raser (som ikke er annerkjent som egen rase) som er avlet med formål å være lavrøytede, lav luktede hunder. Det gjør utvalget større og man får mer å velge mellom.

 spørsmål du skal stille til en oppdretter! 

1.Røyter rasen mye?

2. Har rasen en typisk tendens til å sikkle?

3. Har rasen en typisk hundelukt?

4. Hvordan er gemyttet? Har rasen en tendens til å bli stresset ? Eller nervøs engstelig?

5. Har du referanser fra tidligere kull? Har du solgt hund til noen med (mild) allergi før?

6. Er det mulig å ha en hund på prøve 1-2 uker? Er det mulig å komme å hilse på hunden?

7. Hvordan er valpen vokst opp? Blir den badet/klippt før levering?